2009. március 21., szombat

Bonsai Magyarországon.

A tömegesen előállított olcsó bonsai itthoni forgalmazása ellen nincs kifogásom,(én is ilyennel kezdtem ) habár a bonsai fogalma nem az 1-2000 Ft-os árhoz kötődik, sokkal inkább a formai jegyek a meghatározók! Az Európai bonsai centrumokban nem ritka a több ezer eurós ár is !!!!
Ilyen értékű növények vásárlása nem csak azért fordulhat elő, mert a gazdag európai országok lakói meg tudják fizetni az árát, hanem azért is , mert minőségi bonsait vásárolnak teljeskörű tájékoztatással,de később is minden segítséget megkapnak ahhoz,hogy növényeik egészségesek maradjanak! Továbbá elég magas szinten elterjedt kulturája van a bonsainak.Ezen növényeknek nemcsak a neve bonsai,hanem magukon viselik annak formai jegyeit is.
A magyarországi bonsai kultúra messze nem érte el a kívánatos szintet.Magasabb értékű, egyedi kialakítású növényeket nálunk kereskedelmi forgalomból nem lehet beszerezni egyrészt azért, mert senki sem meri vállalni annak kockázatát, hogy hozzáértés hiányában ezeket a növényeket legalább a vásárlásig életben tartsa,másrészt ezért, mert erre olyan kicsi az igény, (kivétel a leértékelt,majdnem kiszáradt fák vásárlása,Szakszerű átültetés,babusgatás után TALÁN túléli)lásd Imi boltjait Országszerte,sajna nemtudja fenn tartani őket )Nem beszélve a magyar nyelvű szakirodalomról! Csak ismétli önmagát!
Elszomorító, hogy 25 évi jelenléte után még mindíg azt kell magyarázni, hogy szó szerinti fordításban mit is jelent a bonsai! Nézzük pl. Cseh barátainkat, akiknek hihetetlen mennyiségű,saját nyelvű irodalom áll rendelkezésükre! (kiállítás Nyitrán április 17-19 )
Egy szempontból mégis fontos szerep jut az olcsó bonsai forgalmazásának:aki meg szeretne ismerkedni a növénynevelés e speciális formájával, az megteheti olcsó alapanyagokkal.(vásrolható különféle üzletláncokban ,de ezek még nem viselik magukon a bonsai stílus jegyeket ) Később, amikor tartásukkal kapcsolatban kellő tapasztalatot szerzett, nyugodtan vághat bele egy komolyabb növény beszerzésébe. Az olcsó növények,nem kevés esetben olcsón letudható, mégis egzotikus ajándékot is jelentenek. Tájékoztatás hiányában, és ennek következményeként, a rossz tartási módszernek köszönhetően a növények rendszerint elpusztulnak.Mivel azonban értéket nem képviselnek, ez nem jelent komoly veszteséget!(viszont kedvét szegheti sok bonsai tartónak a további próbálkozáshoz)és káros a kultúra terjesztőinek,de káros az egyes emberek vonatkozásában is, mert csalfa ábrándokat kelt bennük,és elveszítitk érdeklődésüket.Mindezek ellenére úgy gondolom, hogy sok Magyar embert érdekelne a bonsai művészete!Végre el kellene oda jutnunk, hogy a forgalmazó nem csapja be a vásárlót, Forgalmazzon bonsait az, aki tisztességesen teszi! Aki ad PONTOS leírást,tájékoztatást a növények tartásáról.Locsolásról,fényigényről.Akinek van lehetősége (tartási feltételek,szállítás stb )az természetből szedhetalapanyagot.Amivel már komolyabb fák nevelhetők hamarabb,mitha magról kezdenénk.

2 megjegyzés:

Hirth János írta...

Szia István! Mi újság nálad? Jó a megjegyzés amit írtál! Janó

Rab István írta...

Szia Janó!
Azért gondoltam,hogy megemlítem ezt is,mert sajnos nem igazán van nagy kulturája ennek nálaunk,talán ez a rohanó világ teszi,és az emberek türelmetlenek,nem tudnak,várni!